De houtzagerij is in 2013 opgericht na vele verzoeken voor het zagen van hout. In de werkplaats in Creil wordt met een Wood-Mizer gewerkt.


Waarom Pieter de Hoop is gaan zagen

“Mijn hele werkzame leven heb ik een akkerbouwbedrijf gehad. Aardappels, bieten, dat soort gewassen verbouwde ik. Toen ik zestig jaar werd, vond ik het mooi geweest. Ja, wat doe je wanneer je met pensioen gaat? Ik ging een beetje freewheelen, mijn huis verbouwen, dat soort bezigheden. Maar na een tijdje werd het erg stil en en mocht best eens wat gebeuren. 

Sinds 1980 had ik in het bedrijf een horizontale raamzaag staan. Een oud ding, uit 1920. Goed genoeg om af en toe een zieke iep te verzagen, maar voor het serieuze zaagwerk had ik er niet zoveel aan. Van houtzagerij Kolkman in Beltrum heb ik een Wood-Mizer overgenomen. Die is zo goed als nieuw. In Duitsland heb ik een flinke partij eiken stammen op de kop getikt en ik kon aan de slag. 

Carla doet de financiën en de public relations, en samen proberen we het rendabel te maken. Zo is “Houtzagerij De Bovenste Plank” ontstaan. 

Houtzagen heb ik altijd erg leuk gevonden. Voor mij is zagen net zoiets als akkerbouw. Je hebt een perceel grond, dat ploeg je om en dan kan je er wat mee. Dat is met hout net zo. Je zaagt een stam in planken en je hebt een waardevol product waar je mee aan de slag kan.”